• Aktiviteter
  • Sorø, bind III

Sorø. Klosteret – skolen – akademiet gennem tiderne, bind III

Er du enig i, at Sorøs historie 1900-2000 skal fortælles i en samlet bog? Vi tager hermed initiativ til at sætte dette projekt i gang og leder efter en historiker til at udføre det. Forlag er interesseret, og pengene kan skaffes. Vil du være med?

Sorø er historie, og derfor har Sorø også sin Historie. To store bind fortæller om ”Sorø. Klosteret – skolen – akademiet gennem tiderne” indtil 1900. Siden er der sket forandringer på alle områder, men kontinuiteten er lige så klar: Kostskolen, Stiftelsens opbakning, eneste statsskole. Historien om Sorø Akademis Skole gennem det 20. århundrede skal fortælles. Bogen skal som det gamle værk have et dobbelt, ligeværdigt sigte: gamle soranere og den brede offentlighed, hvor der også er interesse for Sorø og for den skole, som alle i Danmark har hørt om. Vi forestiller os en fast sammentømret monografi, men evt. med flere forfattere.

Hvem kan tage opgaven på sig? Der findes for øjeblikket kun én soransk historieprofessor, nemlig Gunner Lind (S72) ved KU. Vi har drøftet sagen med Gunner, men hans speciale ligger i 16- og 1700-tallet, og han har ingen lyst til at bevæge sig op til vor egen tid. Men der må være andre soranske historikere – eller historikere med interesse for Sorø? Gerne unge, som kunne arbejde med emnet som postdoc eller lignende.

Vi vil gerne medvirke som redigerende eller rådgivende, men kan af flere grunde ikke påtage os arbejdet, hvor gerne vi end ville.
Vi har mødt positive reaktioner fra alle, vi har luftet ideen for: Rektor Kristian Jacobsen, selv historiker. Naturligvis også fra Christian Eugen-Olsen på vegne af Soransk Samfund. Og en forlægger har vi med: Joachim Malling (S68), som blandt meget andet er direktør for Gads Forlag. Han ser gode muligheder for bogen, når vi har fundet forfatteren og pengene.

Er du den historiker, vi leder efter? Eller kender du måske en yngre postdoc, som gerne vil sætte et år eller to af på opgaven? Vi arbejder videre med at finde den runde million, projektet har brug for.

John Erichsen, cand.mag. (S62)
Thorkild Kjærgaard, dr.phil. (S63)
Erik Nordahl Svendsen, cand.scient.pol. (S64)

Kontakt: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Udskriv

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.