Dorrit Willumsen, foto: Ivan K. Jørgensen (S73)

Soranerfrokost 2. februar

Det startede dramatisk, i det mindste for referenten. Da jeg satte mig ned efter sangen og hurra-råbene, brasede min stol sammen under mig. Herefter kunne det kun gå fremad. Og det gjorde det, ikke mindst på grund af vores taler, Dorrit Willumsen, der skulle tale om Herman Bangs tid på skolen fra 1872 til 1875, hvor han blev student.


Først skal nævnes formandens, Christian-Eugen-Olsen(R58), beretning om Friheds-musæets kranke skæbne, nedgjort af såvel kommunens som Kulturministeriets embedsmænd, så man p.t. ikke engang kan begynde byggeriet. Så er det gået bedre med mindesmærket for krigssejlerne. Det skulle være klart til afsløring i Minde-lunden den 29. august iår. Formanden udtalte mindeord om Freddy Wæver(R51), en skattet medarbejder på hovmesterholdet og meget afholdt forvalter i Soranernes Hus. Hovmester Andreas Christiani(R57) kunne supplere og udtalte, at Freddy ville blive svær at erstatte, både på 5. sal samt i resten af huset. Så roste Andreas de øvrige medarbejdere, Henrik Lund(S64), Karl Aage Gemal(S54), Anders Holmegaard(S69), Lasse Peitersen(R54), Arne Krog og den genopstandne Henning Molin(S46) samt, selvfølgelig, hovmester emeritus Børge Vendelbo(R50). Sidstnævnte havde produceret dagens varme ret, kalvelever, der forsvandt som dug for solen. Andreas takkede også den anonyme giver af en flaske cognac samt en flaske rom. Denne har været ansvarlig for adskillige flasker Linie Akvavit sidste år.

Da silden var spist, fik Dorrit Willumsen ordet. Det var specielt. Denne lille spinkle kvinde udstrålede et eller andet ubestemmeligt, der bl.a. foråsagede at hele forsamlingen hang ved hendes læber. Uden at ville nedgøre vore andre udmærkede talere, så vil jeg påstå, at Dorrit Willumsen havde dette ”noget”, der gør at man hører efter. – Nå, men det handlede dels om lægen Leif Sestoft(S58) og dels om Herman Bang og hans tid på skolen, og det er sidstnævnte jeg vil koncentrere mig om. Den begyndte lidt problematisk, HB syntes at ”akademiet er værre end en kaserne”, og han havde problemer med maden. Efterhånden faldt han dog godt til, især brillierede han i latin og fransk, dansk må han også have været god til, og han udgav et litterært skoleblad. Uden at anstrenge sig særligt blev han nummer to i sin klasse og bestod studentereksamen med første karakter. Efter skolen boede han i København hos sin velhavende farfar, der også havde finansieret opholdet i Sorø. Herman Bang havde en uforløst drøm om at blive skuespiller, som han nærmede sig på sine oplæsningsturner, når han spillede sine personer. Hans force i forbindelse med scenen var dog hans evner som teaterinstruktør, først i Paris og senere i København. Han var også en af tidens førende journalister, Nationaltidende og Politiken men kendes idag mest som forfatter. Håbløse Slægter, Stuk, Ved Vejen og Tine er nok blandt de mest kendte(min tilføjelse).

Efterfølgende kastede selskabet sig over Børge Vendelbos kalvelever, der blev spist helt op, for så at fortsætte med pålægget og endelig slutte af med osten. Der blev talt meget på kryds og tværs af de 25 tilstedeværende årgange og de indeholdt:
Erik Sloth Andersen(S36), Søren Sass(S45), Arne Krog og Henning Molin(S46), Hendrik Sass(R47), Børge Vendelbo Andersen(R50), Niels G. Henriksen(R53), Karl Aage Gemal, Niels Bolwig, Niels Henrik Svarre Nielsen, Thyge Winther-Jensen, Anders Rask og Morten Nørgaard(S54), Lasse Peitersen(R54), Leif Aage Rasmussen, Iwan Krasilnikoff, Knud Erik Jørgensen, Jan Stoltz-Andersen, Søren Lundsteen, Jens Morving, Peter Christiansen og Helle Rosendal(S55), Fred Andersen(S56), Bent Thorkild Hansen, Claus Landschultz, John Dahl og Niels Fischer(R56), Per Nordahl Svendsen(M56), Carsten Mikkelsen og Hemming Jørgensen (S57), Andreas Christiani og Jørgen Duedahl(R57), Leif Sestoft(S58), Jens Sparrevohn, Christian Eugen-Olsen, Carl Ole Estreich og Hans Stage (R58), Jens Holmsgaard(S61), Christian Faber-Rod(S62), Lars Eyermann og Leif Knudsen((S63), Per Florman, Henrik Lund og Per Nordahl Svendsen(S64), Nina Hammen og Leo Starup(S67), Susanne Søhuus(S68), Søren Ulrich Petersen(R70), Court Pedersen, Flemming Juhl og Torben Davidsen(S71), Iwan Jørgensen og Hans Kiesow(S73).
Det var efterhånden hen på eftermiddagen, så Claus Landschultz og undertegnede drog mod stationen for at metroe og S-toge hjemad.
BTH(R56)

Se alle Ivans billeder fra frokosten.

Tags: soranerfrokost

Udskriv

Kommentarer

0 # Søren Ulrich Pedersen 11-02-2017 20:02
Til yderne fra en nyder

Tak for en herlig frokost som sædvanlig og desuden stort tak for referat og foto. Det er godt at vi har så dedikerede og kompetente frivillige!!

kh. Søren /

PS. Ses næste gang !!

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.