Tilbage til Færøerne
Soranere i udlandet. Fortalt af Helena Glyvrardal (S17) til Christian Beck (S64).
Med en studenterhue fra 2017 lå verden for mine fødder. Jeg tog først et sabbatår, hvor jeg arbejdede som lærervikar i Sorø. Og derpå endnu et sabbatår.Med en studenterhue fra 2017 lå verden for mine fødder. Jeg tog først et sabbatår, hvor jeg arbejdede som lærervikar i Sorø. Og derpå endnu et sabbatår.
I september 2018 stod jeg i Københavns Lufthavn med en enkeltbillet til Vagar, Færøerne. Jeg fandt husly hos min faster, onkel og kusine i Tórshavn, som ligger på øgruppens største ø, Streymoy. Jeg har ofte været på Færøerne, idet min far er færing. Ved at flytte hertil kan jeg bedre opleve en helt anderledes kultur tæt på, end det ville være muligt, hvis jeg ”bare rejste med håndbagage”.
Med mit færøske ophav har jeg allerede rødder her. Selvom der kun er en to timers flyvetur over Atlanten fra København til Vagar, er folket, kulturen, sproget og maden helt anderledes end i Danmark. Færøerne er en lille øgruppe, hvor der bor ca. 53.000 indbyggere, fordelt på 16 ud af de 18 øer. Færøerne ligger midt ude i Nordatlanten mellem Norge og Island. Øerne har et areal på 1.399 km2, 1.100 kilometer kystlinje og et havområde på ca. 274.000 km2. Vi har et meget omskifteligt vejr. Solen kan skinne fra en næsten skyfri himmel, hvor vejret så pludselig kan skifte til dis og regnbyger. Øernes klima er præget af Golfstrømmen, der giver milde vintre og kølige somre.
Det færøske sprog er noget anderledes end det danske, især grammatisk. Så det har bestemt været en udfordring at begynde på en arbejdsplads, hvor sproget ikke er det samme, som jeg er vant til. Selvom jeg har talt færøsk som barn, kan det ind imellem være svært at forstå det nu. Men det er blevet bedre for hver måned, der er gået siden jeg flyttede hertil. Og hvis det glipper, er langt de fleste færinger gode til at tale dansk.
Jeg ankom en fredag eftermiddag, uden nogen plan eller noget job. Mandag var jeg forbi et bosted, som manglede en afløser, og om tirsdagen havde jeg min første vagt. Jeg arbejder nu på bostedet, hvor der bor tre teenagedrenge med udfordringer som infantil autisme, ADHD og andre komorbiditeter (flere samtidige lidelser).
Med en sproglig studentereksamen fra Akademiet har jeg nu fået et arbejde, hvor kommunikationen ikke foregår med ord, men gennem kropssprog og nonverbale lyde. I gymnasiet skulle vi analysere sprog og tekst, hvor jeg nu skal analysere positive og negative lyde, mimik og adfærd. Selvom det kan være svært, synes jeg, at det er virkelig spændende at arbejde med disse drenge og se, hvordan de udtrykker sig.
Færøerne er et samfund, hvor man stoler utrolig meget på hinanden. Alle ved, at der ikke sker noget ved at lade sin hoveddør stå ulåst. Det er også helt almindeligt at lade sin bil stå i tomgang, mens man handler i supermarkedet, eller når man er på biltur forbi venner og familie. Bilture er en aktivitet, som ligger færingerne nær. Det er ikke unormalt, at man lige tager en biltur en hverdagsaften. Selvfølgelig vil man gerne køre i et landskab, der er så smukt. Det er ikke uden grund, at Færøerne kaldes det sidste paradis på jorden. Snart kan bilturen gå gennem den første undersøiske rundkørsel i Atlanterhavet. Eysturoy-tunnellen skal forbinde Tórshavn med to sider af Skálafjørður, en 11,9 km lang tunnel med laveste punkt 187 meter under havoverfladen. Det betyder, at køretiden, som nu er på 64 minutter, bliver forkortet til 16 minutter. Med et vejnet på 960 km asfalterede veje er det let at komme omkring på øerne.
Med et budget på omkring 1,1 mia. kroner skal tunnellen stå klar i 2020 til stor glæde for hele befolkningen. Denne tunnel er blot en ud af 20, som forbinder Færøerne med en samlet længde på 42 kilometer.
Dette var lidt om Færøerne, men der er så meget mere. Jeg kan kun anbefale at besøge landet, for det kan ikke forklares, men skal erfares.
Mit næste eventyr begynder den 6. april 2019, hvor turen går til børnehjemmet Father´s Home i Ghana.
Tags: Soranere i udlandet