Cirkus Danmark

Satire og grove løjer er en del af arvemassen fra kostskolen i Soer. Måske mest for alumner fra dengang anno dazumal, næppe nu, hvor skolen er blevet overvejende pigeskole og oplandsgymnasium. Det er blevet andre tider.

Forfatteren, godsejeren, klummeskribenten m.m. Adam Estrup er måske et af de sidste vidner om Akademiets respektløse ånd, som han giver fuld udblæsning til i en roman med titlen Guldhornene. Det danske monarkis sidste dage (selvudgiverforlaget Mellemgaard i Odense, 204 sider, kr. 199,95, også som e-bog).

Romanens plot er, at den sidste konge af Oldenborgernes æt (!) ikke gider være konge mere, men vil overgive tronen til sin datter, Carolina. Som man ser, er enhver lighed med det nuværende kongehus udelukket, det hele er løjer og ballade. Tronskiftet afhænger af en ceremoni, hvor skønheden Carolina skal tømme et af guldhornene fyldt med øl. Republikanerne vejrer morgenluft efter adskillige forgæves kupforsøg. De sørger for, at guldhornene bliver stjålet fra Frederiksborg Slot (det er kun kopier, de ægte blev som bekendt stjålet og omsmeltet i 1802), og DDR – Danmarks Demokratiske Republik – bliver en realitet, mens kongehuset retirerer til hertugdømmerne og til den franske reviera.

Alt kan passere i god ro og orden, fordi øl og fodbold er det, der optager danskerne mest. Og den designerede kronprinsesse har ingen illusioner om sin kommende rolle:

”… hun skulle bestøve landets adelskab og selvhøjtidelige og selvpromoverende industrifyrster og grå statsembedsmænd med gunstbevisninger som ridder af det ene og det andet, og hvad det nu ellers hed og var alt sammen. De sidste krampetrækkende reminiscenser fra enevælden”.

Soranske læsere vil kunne glæde sig over, at deres gamle skole går ram forbi, mens rivalen Herlufsholm optræder som statslig opdragelsesanstalt under metoo-navnet Gøyestrup og med feministisk direktion.

Kort sagt Cirkusrevyen i romanform.

Udskriv

Du er ikke autoriseret til at kommentere.

Copyright © 2020 Soransk Samfund 

Vi bruger cookies til at forbedre netsiden. Netsiden virker ikke optimalt hvis du ikke godtager brug af cookies.